Duurzaam koken

by Redactie Green Development on

Waarschijnlijk sta je elke avond in de keuken om de lekkerste gerechten klaar te maken. Wat je vaak niet in de gaten hebt is dat je veel apparatuur op gas of stroom gebruikt. Je kunt eigenlijk niet koken zonder elektriciteit. Zonder dat je het echt beseft gebruik je tijdens het koken enorm veel energie. Hierop kun je veel geld besparen als je het slim aanpakt. Het zal even in het begin wennen zijn maar het zal op langere termijn zeker een voordeel opleveren voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee. Kijk ook bij het aanschaffen van nieuwe elektrische apparaten naar de energielabel. Wij zullen een aantal tips op een rijtje zetten.

‘energie zuinigste’ bereidingswijze

Wat kost nou eigenlijk het meeste energie: koken op gas of elektrisch, de oven, magnetron of grill? Hou niet alleen rekening met het aantal KWh maar ook met hoelang je gebruikt maakt van het apparatuur. Daarnaast zit er ook wel verschil in hoe oud een bepaalde apparatuur is en welke energielabel een bepaald kookapparatuur heeft. Maar wij hebben even het gemiddelde op een rijtje gezet.

Bereidingswijze Energieverbruik In KWh
Gasfornuis 0.46
Grill 1,20
Magnetron 1,26
Elektrisch (inductie en keramisch) 1,38
Oven 2,11

Water koken

Als je water kookt zorg er altijd voor dat je er een deksel op doet. Zo gaat er namelijk geen warmte verloren. Daarnaast willen wij ook wel eens alle groentes onder water zetten. Voordat het water gaat koken duurt het wel even. Klein beetje water is voldoende om er voor te zorgen dat de groentes niet droog kookt. Je kunt ook het water laten koken in een waterkoker. Ten eerste gaat dat veel sneller en ten tweede kost het minder energie.

Koelkast en vriezer

Koelkast en vriezer gebruikt het meeste stroom in de keuken. Dat is ook niet zo heel gek want ze staan 24/7 aan. Kijk bij het aanschaffen van een koelkast of vriezer altijd even naar de energielabel, want die geven aan hoe veel energie het jaarlijks verbruikt. Kijk ook even naar horeca vriezers deze zijn namelijk wat beter dan consumentenvriezers.

Weeg je porties af

Wanneer je grote portie kookt kost het ook meer energie. En als je al het eten wat je overhoudt ook nog eens weggooit is het helemaal zonden. Probeer daarom uit te vinden hoeveel je nodig hebt. Het zou kunnen dat je in het begin moet wegen of meten. Maar als je eenmaal weet hoef je hier minder naar te kijken.

Written by: Redactie Green Development